Od dnia 01.05.2024 r. zapraszamy miłośników wędkowania na nasze Łowisko przy Dworku ul. Kasztanowa 38 w Siemieniu. Łowisko czynne: w długi weekend /1.05 - 5.05.2024 r./ a następnie w piątki, soboty i niedziele w godz. 7.00 - 19.00.
Gospodarstwo Rybackie
Siemień Sp. z o.o.
ul. Kasztanowa 38
21-220 Siemień
tel./fax 83 354 70 04
Nasze przepisy
Przepisy: Płoć
Płoć - to drobna ryba, lekko pachnąca błotem. Jej białe i chude mięso jest dość ościste. Najlepsza jest smażona w całości lub zmielona na kotlety.
Gołąbki z rybą
Składniki:
- 75dkg mięsa z ryby
- 15 dkg ugotowanego ryżu
- 3 cebule zarumienione, sól, pieprz,
- 1 jajko
- Pasta pomidorowa
Sposób przygotowania:
Mięso z ryby dokładnie przemielić, ryż ugotować a pokrojoną w drobną kostkę cebulę zrumienić na patelni. Przygotowane składniki wymieszać, dodać jajko i doprawić do smaku pieprzem i solą. Farszem nakładać na obgotowane liście kapusty formując gołąbki. Ułożyć w płaskim rondlu jeden obok drugiego, lekko oprószyć solą i papryką, podlać wodą i dusić. Gdy będą gotowe do sosu dodać pastę pomidorową i mąkę rozprowadzoną z wodą. Doprawić do smaku i zagotować.
Kotlety z płoci
Składniki:
- 1 kg oczyszczonych płoci (bez głów i płetw lub filetów)
- 1 czerstwa bułka namoczona w wodzie
- 1 jajko
- 1 pęczek pietruszki
- 1 cebula
- bułka tarta
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- pieprz
- Sól
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Rybę mielimy dwukrotnie przez drobne sitko (jeżeli mamy filety wystarczy jeden raz). Przy drugim mieleniu dodajemy bułkę, wcześniej namoczoną wodzie.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na 2 łyżkach oleju do zeszklenia i zmięknięcia. Przestudzoną dodajemy do masy rybnej. Doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką. Dodajemy posiekany pęczek pietruszki, roztrzepane jajko i ok. 2 łyżki bułki tartej. Wszystkie składniki mieszamy i formujemy kotlety. Przy formowaniu można wziąć miseczkę z woda i przed formowaniem kolejnego kotlecika, moczyć ręce w wodzie. Wtedy łatwiej formować i wychodzą ładniejsze kotleciki. Kotlety obtaczamy w tartej bułce. Smażymy na bardzo rozgrzanym oleju, aż zrumienią się z obu stron.