Od dnia 01.05.2024 r. zapraszamy miłośników wędkowania na nasze Łowisko przy Dworku ul. Kasztanowa 38 w Siemieniu. Łowisko czynne: w długi weekend /1.05 - 5.05.2024 r./ a następnie w piątki, soboty i niedziele w godz. 7.00 - 19.00.
Gospodarstwo Rybackie
Siemień Sp. z o.o.
ul. Kasztanowa 38
21-220 Siemień
tel./fax 83 354 70 04
Nasze przepisy
Przepisy: Tołpyga
Ryba raczej tłusta, o delikatnym nieco kremowym smaku. Doskonała do zapiekania i wędzenia Bardzo smakowita w warzywach. Do tego tania. Bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 i pożywne białko.
Pasztet z tołpygi
Składniki:
- 1 kg mięsa z tołpygi
- 10 dag wątróbki drobiowej
- 15 dag pieczarek
- 1 cebula
- 2 jajka
- Masło
- Sól, pieprz, bułka, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Na patelni stopić 1 łyżkę masła, przesmażyć wątróbki, potem dodać pokrojone pieczarki.
Następnie odciśniętą bułkę, pieczarki, wątróbkę i rybę zemleć w maszynce, wbić 2 jajka, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.
Foremkę wysmarować masłem, wysypać tartą bułką, włożyć masę i piec około 40 minut. Podawać z sosami.
Pieczona tołpyga
Składniki:
- Filet z tołpygi, ok. 1 kg
- Masło lub olej z pestek winogron
- Trzy ząbki czosnku
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Pieprz cytrynowy
- Natka pietruszki zielonej
- Suszony tymianek
- Suszony rozmaryn
Sposób przygotowania:
Oporządzoną tołpygę skrapiamy sokiem z cytryny i obficie nacieramy solą morską. Naczynie żaroodporne smarujemy dwoma łyżkami masła lub olejem z pestek winogron (aby ryba nie przywarła). Wkładamy rybę do naczynia i przyprawiamy tymiankiem, rozmarynem, pieprzem cytrynowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i świeżo zmielonym pieprzem czarnym.
Pieczemy ok. 20 minut w nagrzanym piekarniku w 220 stopniach. Po upieczeniu posypujemy siekaną natką pietruszki.
Tołpyga w panierce
Składniki:
- filet z tołpygi
- bułka tarta
- 4 żółtka
- zioła prowansalskie
- bazylia
- sól
- papryka słodka
- pieprz
- olej roślinny
Sposób przygotowania:
Filety myjemy i kroimy w paski ok. trzy na dwa centymetry. Bułkę mieszamy z przyprawami. Od żółtek oddzielamy białka. Rozbijamy żółtka na jednolitą masę. Obtaczamy rybę w żółtku oraz w panierce. Głęboki tłuszcz rozgrzewamy. Wrzucamy do niego rybę i smażymy kilka minut na złoty kolor.