Od dnia 01.05.2024 r. zapraszamy miłośników wędkowania na nasze Łowisko przy Dworku ul. Kasztanowa 38 w Siemieniu. Łowisko czynne:  w długi weekend /1.05 - 5.05.2024 r./ a następnie w piątki, soboty i niedziele w godz. 7.00 - 19.00.

Stawy Rybne Siemień

Gospodarstwo Rybackie
Siemień Sp. z o.o.

ul. Kasztanowa 38
21-220 Siemień
tel./fax 83 354 70 04

Nasze przepisy

Przepisy: Tołpyga

Ryba raczej tłusta, o delikatnym nieco kremowym smaku. Doskonała do zapiekania i wędzenia Bardzo smakowita w warzywach. Do tego tania. Bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 i pożywne białko.

Pasztet z tołpygi

Składniki:

  • 1 kg mięsa z tołpygi
  • 10 dag wątróbki drobiowej
  • 15 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • Masło
  • Sól, pieprz, bułka, gałka muszkatołowa 

Sposób przygotowania:

Na patelni stopić 1 łyżkę masła, przesmażyć wątróbki, potem dodać pokrojone pieczarki.

Następnie odciśniętą bułkę, pieczarki, wątróbkę i rybę zemleć w maszynce, wbić 2 jajka, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.

Foremkę wysmarować masłem, wysypać tartą bułką, włożyć masę i piec około 40 minut. Podawać z sosami.

Pieczona tołpyga

Składniki:

  • Filet z tołpygi, ok. 1 kg
  • Masło lub olej z pestek winogron
  • Trzy ząbki czosnku
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Pieprz cytrynowy
  • Natka pietruszki zielonej
  • Suszony tymianek
  • Suszony rozmaryn

Sposób przygotowania:

Oporządzoną tołpygę skrapiamy sokiem z cytryny i obficie nacieramy solą morską. Naczynie żaroodporne smarujemy dwoma łyżkami masła lub olejem z pestek winogron (aby ryba nie przywarła). Wkładamy rybę do naczynia i przyprawiamy tymiankiem, rozmarynem, pieprzem cytrynowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i świeżo zmielonym pieprzem czarnym.

Pieczemy ok. 20 minut w nagrzanym piekarniku w 220 stopniach. Po upieczeniu posypujemy siekaną natką pietruszki.

Tołpyga w panierce

Składniki:

  • filet z tołpygi
  • bułka tarta
  • 4 żółtka
  • zioła prowansalskie
  • bazylia
  • sól
  • papryka słodka
  • pieprz
  • olej roślinny

Sposób przygotowania:

Filety myjemy i kroimy w paski ok. trzy na dwa centymetry. Bułkę mieszamy z przyprawami. Od żółtek oddzielamy białka. Rozbijamy żółtka na jednolitą masę. Obtaczamy rybę w żółtku oraz w panierce. Głęboki tłuszcz rozgrzewamy. Wrzucamy do niego rybę i smażymy kilka minut na złoty kolor.