Od dnia 01.05.2024 r. zapraszamy miłośników wędkowania na nasze Łowisko przy Dworku ul. Kasztanowa 38 w Siemieniu. Łowisko czynne: w długi weekend /1.05 - 5.05.2024 r./ a następnie w piątki, soboty i niedziele w godz. 7.00 - 19.00.
Gospodarstwo Rybackie
Siemień Sp. z o.o.
ul. Kasztanowa 38
21-220 Siemień
tel./fax 83 354 70 04
Nasze przepisy
Przepisy: Sandacz
Sandacz - ma białe mięso - delikatne, jędrne, soczyste, niezbyt tłuste i prawie bez ości. Dobry gotowany i smażony. Bardzo smaczny w galarecie z dodatkiem ostrych sosów.
Sandacz po polsku
Składniki:
- 1 kg filetów z sandacza
- Marchew
- Pietruszka
- cebula
- 3 ziarna pieprzu
- ziarno ziela angielskiego
- liść laurowy
- sól
- pieprz
Składniki sosu:
- 4 jaja na twardo
- 3 łyżki "masła"
- 3 łyżki białego wytrawnego wina
- łyżka siekanej zielonej pietruszki
Sposób przygotowania:
Przygotuj wywar z włoszczyzny z dodatkiem pieprzu, ziela angielskiego oraz liścia laurowego, mocno posolić. Włożyć do wywaru rybę i gotować 20 minut na jak najmniejszym ogniu (nie może wrzeć za mocno). Przygotuj sos: bardzo drobno posiekaj jaja, rozpuść w rondelku masło, dodaj jaja, dolej winko, dopraw solą i pieprzem i mocno zagrzej. Ułożone na półmisku porcje sandacza polej obficie sosem. Podawaj z ziemniakami i wytrawnym winem.