Od dnia 01.05.2024 r. zapraszamy miłośników wędkowania na nasze Łowisko przy Dworku ul. Kasztanowa 38 w Siemieniu. Łowisko czynne:  w długi weekend /1.05 - 5.05.2024 r./ a następnie w piątki, soboty i niedziele w godz. 7.00 - 19.00.

Stawy Rybne Siemień

Gospodarstwo Rybackie
Siemień Sp. z o.o.

ul. Kasztanowa 38
21-220 Siemień
tel./fax 83 354 70 04

Nasze przepisy

Przepisy: Sandacz

Sandacz - ma białe mięso - delikatne, jędrne, soczyste, niezbyt tłuste i prawie bez ości. Dobry gotowany i smażony. Bardzo smaczny w galarecie z dodatkiem ostrych sosów.

Sandacz po polsku

Składniki:

  • 1 kg filetów z sandacza
  • Marchew
  • Pietruszka
  • cebula
  • 3 ziarna pieprzu
  • ziarno ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz

Składniki sosu:

  • 4 jaja na twardo
  • 3 łyżki "masła"
  • 3 łyżki białego wytrawnego wina
  • łyżka siekanej zielonej pietruszki 

Sposób przygotowania:

Przygotuj wywar z włoszczyzny z dodatkiem pieprzu, ziela angielskiego oraz liścia laurowego, mocno posolić. Włożyć do wywaru rybę i gotować 20 minut na jak najmniejszym ogniu (nie może wrzeć za mocno). Przygotuj sos: bardzo drobno posiekaj jaja, rozpuść w rondelku masło, dodaj jaja, dolej winko, dopraw solą i pieprzem i mocno zagrzej. Ułożone na półmisku porcje sandacza polej obficie sosem. Podawaj z ziemniakami i wytrawnym winem.