Od dnia 01.05.2024 r. zapraszamy miłośników wędkowania na nasze Łowisko przy Dworku ul. Kasztanowa 38 w Siemieniu. Łowisko czynne: w długi weekend /1.05 - 5.05.2024 r./ a następnie w piątki, soboty i niedziele w godz. 7.00 - 19.00.
Gospodarstwo Rybackie
Siemień Sp. z o.o.
ul. Kasztanowa 38
21-220 Siemień
tel./fax 83 354 70 04
Nasze przepisy
Przepisy: Lin
Lin - smaczne, o białym, delikatnym mięsie i słodkawym smaku, ale jest ościsty i dość tłusty. Najlepiej smakuje smażony a następnie gotowany w śmietanie. Jeśli smażony - nie należy usuwać z niego łuski - podczas smażenie się rozpuści i doda wielkiego aromatu potrawie. Jedna z pyszniejszych ryb poszukiwana przez smakoszy.
Pulpety rybne marynowane
Składniki:
- 1kg karpia, lina, tołpygi lub suma
- 2 cebule
- 2 jajka
- 1 bułka
- Sól, pieprz, odrobina wody
Sposób przygotowania:
Rybę przepuścić przez maszynkę do mięsa wraz z cebulą, dodać bułkę, jajka i przyprawy.
Dobrze zmiksować. Formować małe pulpeciki i smażyć. Gorące wkładać do słoików i zalać zalewą.
Zalewa – 1 szklanka octu, 4 szklanki wody, włoszczyzna pokrojona w słupki, sól cukier, czosnek – 5 dużych ząbków. Wszystko zagotować.
Smażone dzwonki z lina
Składniki:
- Lin
- Sól
- Sok z cytryny
- Masło
- Mielony czarny pieprz
- Śmietana
Sposób przygotowania:
Dokładnie oczyszczamy rybę i kroimy w dzwonki o grubości ok. 3 cm. Rybę posolić i skropić delikatnie sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać znaczną ilość masła, dodać odrobinę oliwy i wsypać łyżeczkę mielonego czarnego pieprzu - podsmażać pieprz przez chwilę - aż wydobędzie się z niego intensywny aromat. Na podsmażony pieprz wkładam rybę. Smażymy z każdej strony na średnim ogniu przez 3 minuty. Dodajemy cebulkę, pokrojoną w drobną kostkę, i chwilę smażymy. Kiedy ryba lekko się zrumieni, zestawiamy patelnię z ognia i zalewamy tłustą śmietaną (powinna prawie przykrywać rybę). Patelnię znowu stawiamy na ogniu, który zmniejszamy do minimum. Potrawę przykrywamy i dusimy około 20 minut. Gdy ryba będzie już miękka, a śmietana
zmniejszy swoją objętość o jedną trzecią, potrawa jest gotowa. Rybę wykładamy na talerz, polać obficie sosem, i posypać dużą ilością drobno pokrojonej natki pietruszki.