Dziękujemy wszystkim odwiedzającym za sezon 2023. Informujemy iż aktualnie łowisko jest zamknięte.

Stawy Rybne Siemień

Gospodarstwo Rybackie
Siemień Sp. z o.o.

ul. Kasztanowa 38
21-220 Siemień
tel./fax 83 354 70 04

Nasze przepisy

Przepisy: Lin

Lin - smaczne, o białym, delikatnym mięsie i słodkawym smaku, ale jest ościsty i dość tłusty. Najlepiej smakuje smażony a następnie gotowany w śmietanie. Jeśli smażony - nie należy usuwać z niego łuski - podczas smażenie się rozpuści i doda wielkiego aromatu potrawie. Jedna z pyszniejszych ryb poszukiwana przez smakoszy.

Pulpety rybne marynowane

Składniki:

  • 1kg karpia, lina, tołpygi lub suma
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 1 bułka
  • Sól, pieprz, odrobina wody

 

Sposób przygotowania:

Rybę przepuścić przez maszynkę do mięsa wraz z cebulą, dodać bułkę, jajka i przyprawy.

Dobrze zmiksować. Formować małe pulpeciki i smażyć. Gorące wkładać do słoików i zalać zalewą.

Zalewa – 1 szklanka octu, 4 szklanki wody, włoszczyzna pokrojona w słupki, sól cukier, czosnek – 5 dużych ząbków. Wszystko zagotować.

Smażone dzwonki z lina

Składniki:

  • Lin
  • Sól
  • Sok z cytryny
  • Masło
  • Mielony czarny pieprz
  • Śmietana 

Sposób przygotowania:

Dokładnie oczyszczamy rybę i kroimy w dzwonki o grubości ok. 3 cm. Rybę posolić i skropić delikatnie sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać znaczną ilość masła, dodać odrobinę oliwy i wsypać łyżeczkę mielonego czarnego pieprzu - podsmażać pieprz przez chwilę - aż wydobędzie się z niego intensywny aromat. Na podsmażony pieprz wkładam rybę. Smażymy z każdej strony na średnim ogniu przez 3 minuty. Dodajemy cebulkę, pokrojoną w drobną kostkę, i chwilę smażymy. Kiedy ryba lekko się zrumieni, zestawiamy patelnię z ognia i zalewamy tłustą śmietaną (powinna prawie przykrywać rybę). Patelnię znowu stawiamy na ogniu, który zmniejszamy do minimum. Potrawę przykrywamy i dusimy około 20 minut. Gdy ryba będzie już miękka, a śmietana

zmniejszy swoją objętość o jedną trzecią, potrawa jest gotowa. Rybę wykładamy na talerz, polać obficie sosem, i posypać dużą ilością drobno pokrojonej natki pietruszki.