Od dnia 01.05.2024 r. zapraszamy miłośników wędkowania na nasze Łowisko przy Dworku ul. Kasztanowa 38 w Siemieniu. Łowisko czynne: w długi weekend /1.05 - 5.05.2024 r./ a następnie w piątki, soboty i niedziele w godz. 7.00 - 19.00.
Gospodarstwo Rybackie
Siemień Sp. z o.o.
ul. Kasztanowa 38
21-220 Siemień
tel./fax 83 354 70 04
Nasze przepisy
Przepisy: Okoń
Okoń - ma białe, jędrne, chude mięso. Ma raczej dużo ości - ale większe sztuki - około kilograma nie sprawiają kłopotów w jedzeniu. Najpyszniejszy smażony tylko z solą i pieprzem na maśle. Po prostu pyszna ryba!
Smażone okonie
Składniki:
- Okonie ok 1 kg
- 20 dag mąki
- 3 dag czerwonej papryki
- 0,4 dag curry
- 3 dag soli
Sposób przygotowania:
Okonie należy wypatroszyć, oskrobać, odciąć głowę i ogon, sparzyć wrzątkiem. Rybę posolić i odstawić na godzinę do lodówki.
Okonie obtoczyć w mące wymieszanej z czerwoną papryką i curry. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, ok. 10 minut.
Okoń zalewie octowo-cebulowej
Składniki:
- 8 filetów z okonia
- 5 cebul
- 1 szkl. octu
- sól
- pieprz do smaku
- 150 ml oleju słonecznikowego
- 20 g mąki
Sposób przygotowania:
Filet z okonia doprawiony solą i pieprzem obtaczamy w mące. Smażymy po dwie minuty z każdej strony.
Przygotowujemy zalewę cebulowo – octową: cebulę kroimy w kostkę, następnie solimy i zalewamy octem oraz olejem. Filety układamy w szklanym naczyniu warstwami, pamiętając o przelaniu warstw zalewą. Całość odstawiamy na trzydzieści minut w chłodne miejsce.