Od dnia 01.05.2024 r. zapraszamy miłośników wędkowania na nasze Łowisko przy Dworku ul. Kasztanowa 38 w Siemieniu. Łowisko czynne:  w długi weekend /1.05 - 5.05.2024 r./ a następnie w piątki, soboty i niedziele w godz. 7.00 - 19.00.

Stawy Rybne Siemień

Gospodarstwo Rybackie
Siemień Sp. z o.o.

ul. Kasztanowa 38
21-220 Siemień
tel./fax 83 354 70 04

Nasze przepisy

Przepisy: Okoń

Okoń - ma białe, jędrne, chude mięso. Ma raczej dużo ości - ale większe sztuki - około kilograma nie sprawiają kłopotów w jedzeniu. Najpyszniejszy smażony tylko z solą i pieprzem na maśle. Po prostu pyszna ryba!

Smażone okonie

Składniki:

  • Okonie ok 1 kg
  • 20 dag mąki
  • 3 dag czerwonej papryki
  • 0,4 dag curry
  • 3 dag soli 

Sposób przygotowania:

Okonie należy wypatroszyć, oskrobać, odciąć głowę i ogon, sparzyć wrzątkiem. Rybę posolić i odstawić na godzinę do lodówki.

Okonie obtoczyć w mące wymieszanej z czerwoną papryką i curry. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, ok. 10 minut.

Okoń zalewie octowo-cebulowej

Składniki:

  • 8 filetów z okonia
  • 5 cebul
  • 1 szkl. octu
  • sól
  • pieprz do smaku
  • 150 ml oleju słonecznikowego
  • 20 g mąki

Sposób przygotowania:

Filet z okonia doprawiony solą i pieprzem obtaczamy w mące. Smażymy po dwie minuty z każdej strony.

Przygotowujemy zalewę cebulowo – octową: cebulę kroimy w kostkę, następnie solimy i zalewamy octem oraz olejem. Filety układamy w szklanym naczyniu warstwami, pamiętając o przelaniu warstw zalewą. Całość odstawiamy na trzydzieści minut w chłodne miejsce.