Od dnia 01.05.2024 r. zapraszamy miłośników wędkowania na nasze Łowisko przy Dworku ul. Kasztanowa 38 w Siemieniu. Łowisko czynne: w długi weekend /1.05 - 5.05.2024 r./ a następnie w piątki, soboty i niedziele w godz. 7.00 - 19.00.
Gospodarstwo Rybackie
Siemień Sp. z o.o.
ul. Kasztanowa 38
21-220 Siemień
tel./fax 83 354 70 04
Nasze przepisy
Przepisy: Amur
Amur - ma białe, soczyste, jędrne mięso, średnio tłuste i średnio ościste. Nadaje się do smażenia, duszenia, pieczenia i marynowania.
Amur pieczony w śmietanie
Składniki:
- Amur ok 1 kg
- tłuszcz do pieczenia
- 150 ml śmietany
- sól
- pieprz i sok z cytryny do smaku.
Sposób przygotowania:
Rybę ponacinać z obu stron w poprzek na głębokość 1 cm w odstępach 3 cm, posypać pieprzem, skropić sokiem z cytryny i pozostawić w chłodnym miejscu na 30 min. Rybę posolić, ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem i upiec w piekarniku polewając tłuszczem. Pod koniec pieczenia skropić doprawioną śmietaną.
Smażony amur z cytrynowym pieprzem
Składniki:
- Amur ok 1 kg
- pieprz cytrynowy
- sól
- cytryna
- 2 jajka
- mąka
Sposób przygotowania:
Oczyszczonego amura pokroić w dzwonka a następnie natrzeć solą, pieprzem cytrynowym i skropić sokiem z cytryny. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Obtoczyć w rozkłóconym jajku a następnie w mące. Porcje wrzucić na rozgrzany olej i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Pod koniec smażenia zmniejszyć płomień i dać czas, żeby rybka doszła.