Od dnia 01.05.2024 r. zapraszamy miłośników wędkowania na nasze Łowisko przy Dworku ul. Kasztanowa 38 w Siemieniu. Łowisko czynne: w długi weekend /1.05 - 5.05.2024 r./ a następnie w piątki, soboty i niedziele w godz. 7.00 - 19.00.
Gospodarstwo Rybackie
Siemień Sp. z o.o.
ul. Kasztanowa 38
21-220 Siemień
tel./fax 83 354 70 04
Nasze przepisy
Przepisy: Sum
Mięso suma jest białe, delikatne i średnio tłuste, bogate w białko i witaminę A. Nie posiada ości i nie trzeba go skrobać. Sumy są wyborne na zupę, dobre do duszenia, grillowania, smażenia i wędzenia. Cenią go smakosze – kto raz go spróbował na pewno do niego wróci.
Sum po warszawsku
Składniki:
- 5dkg masła lub margaryny
- Sól, pieprz, łyżką mąki
- 0,5 szklanki bulionu
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 5 dkg pieczarek
- Cebula
- Olej
Sposób przygotowania:
Mięso przepuścić przez maszynkę do mięsa wraz z bułką tartą namoczoną w mleku, oraz cebulą. Dodać masło, sól i pieprz do smaku, wszystko dokładnie wymieszać. Formować klopsy i smażyć na złoty kolor.
Przygotować zasmażkę z mąki i masła. Rozprowadzić ją z bulionem, dodać śmietanę, drobno poszatkowane pieczarki i gotować około 10 minut.
Klopsy ułożyć na żaroodpornym naczyniu, zalać sosem i piec 10 minut.
Podawać z ryżem i surówką z kiszonej kapusty.
Sum smażony w piwnym cieście
Składniki:
- sum (ok. 1-1,5 kg)
- 3 jajka
- 2 cytryny
- 20 dag mąki
- 1 szkl. piwa
- sól
- oliwa do smażenia
- pieprz
Sposób przygotowania:
Rybę czyścimy, ściągamy skórę i filetujemy porcjujemy i jeszcze raz płuczemy w zimnej wodzie. Lekko osuszamy z nadmiaru wody, solimy, przyprawiamy pieprzem i skrapiamy z sokiem z cytryny. Odstawiamy na 20-25 minut.
Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy piwo, mąkę i łyżeczkę soli. Ciasto dokładnie mieszamy. Z białek ubijamy pianę, którą dodajemy do ciasta. Dolewamy jeszcze 2 łyżki oleju i dokładnie mieszamy.
Filety obtaczamy w mące, zanurzamy w rzadkim cieście i smażymy na jasnobrązowy kolor na rozgrzanym oleju.
Podajemy z dobrym piwem.
Steki z suma
Składniki:
- Sum (ok. 2 kg)
- miód gryczany
- kwaskowe jabłko
- sok z cytryny
- koperek
- masło
- sól
- pieprz cayenne
Sposób przygotowania:
Przygotować steki z suma (odciąć łeb, podzielić rybę w poprzek np. na 3 kawałki, każdy kawałek przeciąć wzdłuż kręgosłupa, usunąć kręgosłup i ości). Steki skropić sokiem z cytryny (niekoniecznie), oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na 30min. Na patelni rozgrzać miód aż zacznie się karmelizować, następnie dodać kawałek masła i obsmażyć steki dwukrotnie obracając.
Jabłko obrać i pokroić w grube plastry. Na drugiej patelni na maśle krótko obsmażyć plastry jabłka. Usmażone jabłka ułożyć na talerzu, posypać posiekanym koperkiem a na to ułożyć porcję ryby.
Usmażone steki i jabłka układać na talerze obficie posypując koperkiem. Przełożyć na talerz posypując koperkiem.