Od dnia 01.05.2024 r. zapraszamy miłośników wędkowania na nasze Łowisko przy Dworku ul. Kasztanowa 38 w Siemieniu. Łowisko czynne: w długi weekend /1.05 - 5.05.2024 r./ a następnie w piątki, soboty i niedziele w godz. 7.00 - 19.00.
Gospodarstwo Rybackie
Siemień Sp. z o.o.
ul. Kasztanowa 38
21-220 Siemień
tel./fax 83 354 70 04
Nasze przepisy
Przepisy: Karp
Za najsmaczniejszego uchodzi hodowlany karp królewski. Ma żółtoróżowe, delikatne mięso, dość tłuste, soczyste, o grubych, łatwych do usunięcia ościach. Najsmaczniejsze są niezbyt duże (1,20-1,80 kg) młode sztuki, są bowiem chude i delikatne w smaku. Jest bogaty w składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju organizmu takie jak łatwo przyswajalne białko, kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, witaminy, mikroelementy i fosfor. Ma niewile kalorii. Dobry do smażenia, pieczenia, gotowania, wędzenia i marynowania.
Tradycyjna zupa rybna z Siemienia „Fiucyk”
Składniki:
Sposób przygotowania:
Rybę sprawić, pokroić, całość zalać wodą w rondlu, dodać pokrojoną włoszczyznę i przyprawy. Gotować około 25 minut. Następnie rybę wyjąć, obrać z ości, drobno pokroić i wrzucić do rosołu, w którym się gotowała i doprawić.
Karp pieczony z czosnkiem i winem
Składniki:
1,5 kg karpia
5 ząbków czosnku
Natka pietruszki
1 szklanki białego wytrawnego wina
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Karpia sprawić, wypłukać, wytrzeć, natrzeć solą i odstawić na minimum 1godzinę. Do jamy brzusznej włożyć zmielony czosnek i posiekaną natkę pietruszki, zaszyć.
Rybę natrzeć pieprzem i olejem, ułożyć na naoliwionej brytfannie i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180C i piec przez ok 30 min. podlewając często białym wytrawnym winem.
Karp w sosie cebulowo-pomidorowym
Składniki:
1kg filetów z karpia
0,5 - 1kg cebuli
1 l wody
0,5 szklanki octu
0,5 szklanki cukru
1łyżka soli
Koncentrat pomidorowy
0,5 małego opakowania ketchupu
0,5 szklanki oleju
Sól, mąka i olej do smażenia ryby
Przyprawy
Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, 2 łyżki słodkiej papryki i 1 łyżka ostrej.
Sposób przygotowania:
Filety posolić, obtoczyć w mące i usmażyć.
Zagotować wodę z solą, cukrem i przyprawami, dodać cebulę podsmażoną na oleju. Następnie dodać koncentrat, ketchup, paprykę, ocet i olej. Zagotować i ostudzić.
Usmażoną rybę zalać chłodnym sosem i wstawić do lodówki na minimum 6 godzin.
Karp smażony
Składniki:
karp ok.1,5 kg
2 szkl. mleka 3,2% UHT
1/2 cytryny
sól
cukier
majeranek
Do smażenia: mąka, jako, bułka tarta
Sposób przygotowania:
Oczyszczoną rybę należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą a następnie pokroić w grube dzwonki. Z ryby o wadze ok. 1,5 wychodzą 4 dzwonka plus ogon. Następnie każdy kawałek przekrawamy na pół, najlepiej w taki sposób, by kręgosłup i główne ości pozostały osobno.
Tak przygotowane kawałki ryby posypujemy obficie solą i układamy w niewielkiej misce. Następnie 2 szklanki tłustego mleka UHT (mleko musi być UHT, aby po dodaniu soku z cytryny się nie zwarzyło) łączymy z sokiem z połowy małej cytryny oraz szczyptą cukru i tak przygotowaną zalewę wlewamy do miski z rybą. Można dodać szczyptę roztartego w palcach suszonego majeranku, który także usuwa z ryby mulisty zapach. Ryba powinna być całkowicie przykryta zalewą. Jeśli przygotowujecie więcej niż jedną rybę, możecie podwoić proporcje zalewy.
Tak przygotowaną rybę odstawiamy do lodówki na około 12-16 godzin.
Po wyjęciu ryby z zalewy nie należy jej wycierać, tylko delikatnie oprószyć solą i taką wilgotną obtoczyć w mące, jajku i bułce, a następnie usmażyć na rumiano. Po usmażeniu rybę odstawiamy na około 10 minut.
Karp w galarecie
Składniki:
karp ok.1,7 kg
1 głowa z karpia
3-4 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek pora
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
1 łyżka żelatyny
sól
cukier
Sposób przygotowania:
Karpia czyścimy z łusek i płetw. Odkrawamy głowę i ogon. Rybę kroimy w dzwonka o grubości ok. 4 cm. Do garnka z gotującą się wodą (ok. 2-2,5 litra) wkładamy oczyszczone z oczu rybie głowy i ogon, drobno posiekaną cebulę, pokrojone w plasterki marchewki i pietruszkę oraz ziele angielskie, pieprz i 1 łyżeczkę soli.
Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 45 minut. Po tym czasie wyławiamy z wywaru głowy i ogon i wkładamy dzwonka ryby. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Następnie delikatnie wyjmujemy rybę i układamy ją w głębokim półmisku. Z wywaru wyławiamy marchewkę i pietruszkę. Marchewkę dekoracyjnie ułożyć wokół ryby.
Wywar przecedzamy przez sito a następnie cebulę która na nim pozostanie przecieramy do wywaru. Próbujemy wywar, który powinien być mocno cebulowy i słodko-pikantny. Jeśli więc cebula nie nadała mu słodyczy (a tak powinno się stać właśnie dzięki przecieraniu jej) to dodajemy szczyptę cukru. Doprawiamy też pieprzem i lekko solimy.
Po odmierzeniu wywaru powinno nam go zostać około 1,5 litra. W gorącym wywarze dokładnie rozpuszczamy żelatynę i zalewamy nim rybę. Po przestygnięciu wstawiamy półmisek do lodówki i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie galareta powinna zastygnąć. Galareta nie powinna być zbyt twarda.
Karp smażony w sosie chrzanowym
Składniki:
Karp smażony w kawałkach
Sos:
3 łyżki chrzanu
2 jajka na twardo drobno posiekać
1 szklanka śmietany
1 jabłko starte i pokropione cytryną
Pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania:
Karpia usmażyć, ułożyć na półmisku.
Przygotować sos: ugotowane na twardo jaja drobno posiekać, jabłko zetrzeć na tarce i skropić sokiem z cytryny. Dodać 3 łyżki tartego chrzanu, szklankę kwaśnej śmietany i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przestudzonego karpia pokryć sosem.
Ryba w sosie słonecznikowym
Składniki:
- Ryba usmażona lub pulpeciki ugotowane w wywarze
- 1 opakowanie ziarna słonecznika
- 4 ząbki czosnku
- 1 mały słoik majonezu
- Sól
- Pieprz
- Kwaśna śmietana
Sposób przygotowania:
1 torebka ziarna słonecznika prażymy na patelni i studzimy. Następnie do majonezu dodajemy uprażone ziarno i drobno posiekany czosnek. Wszystko mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli sos jest zbyt gęsty należy dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany.
Rybę ułożyć na półmisku i pokryć sosem.