Nasz udział w Projekcie: SEZON LUBLIN 2017
Spotkanie w Trybunale Koronnym w Lublinie w dniu 04.05.2017 r.
Prelekcja na temat:  
-    historia hodowli ryb słodkowodnych na Lubelszczyźnie
-    Siemień 600 – lecie istnienia
-    hodowla karpia na terenie obecnego Gospodarstwa od XVII wieku.

Relacja z tego wydarzenia dostępna pod linkiem.


 

Stawy Rybne Siemień

Gospodarstwo Rybackie
Siemień Sp. z o.o.

ul. Kasztanowa 38
21-220 Siemień
tel./fax 83 354 70 04

Nasze przepisy

Przepisy: Jesiotr

Jesiotr – ma delikatne, chude mięso bez ości. Ma grubą skórę, którą można usunąć lub piec czy smażyć rybę z nią. Najsmaczniejszy jest pieczony skropiony sokiem z cytryny.

Pieczony Jesiotr

Składniki:

  • 1 jesiotr
  • 0,5 masła
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny sól, pieprz świeżo mielone
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
  • oliwa do wysmarowania naczynia

Sposób przygotowania:

Jesiotra wypatroszyć, oczyścić i pokroić na kawałki. Dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Podzielić na porcje a w każdej zrobić po trzy nacięcia ostrym nożem. Porcje ryby natrzeć solą i świeżo zmielonym pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na godzinę.

Do masła dodać przeciśnięty przez praskę czosnek ,wymieszać i powciskać masę w nacięcia ryb. Ułożyć na wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, przykryć folią aluminiową i piec w 180*C (grzanie góra) 25 minut następnie możemy odkryć i jeszcze sobie chwilkę zapiec.