Dziękujemy wszystkim odwiedzającym za sezon 2023. Informujemy iż aktualnie łowisko jest zamknięte.

Stawy Rybne Siemień

Gospodarstwo Rybackie
Siemień Sp. z o.o.

ul. Kasztanowa 38
21-220 Siemień
tel./fax 83 354 70 04

Nasze przepisy

Przepisy: Sum

Mięso suma jest białe, delikatne i średnio tłuste, bogate w białko i witaminę A. Nie posiada ości i nie trzeba go skrobać. Sumy są wyborne na zupę, dobre do duszenia, grillowania, smażenia i wędzenia. Cenią go smakosze – kto raz go spróbował na pewno do niego wróci.

Sum po warszawsku

Składniki:

  • 5dkg masła lub margaryny
  • Sól, pieprz, łyżką mąki
  • 0,5 szklanki bulionu
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 5 dkg pieczarek
  • Cebula
  • Olej

Sposób przygotowania:

Mięso przepuścić przez maszynkę do mięsa wraz z bułką tartą namoczoną w mleku, oraz cebulą. Dodać masło, sól i pieprz do smaku, wszystko dokładnie wymieszać. Formować klopsy i smażyć na złoty kolor.

Przygotować zasmażkę z mąki i masła. Rozprowadzić ją z bulionem, dodać śmietanę, drobno poszatkowane pieczarki i gotować około 10 minut.

Klopsy ułożyć na żaroodpornym naczyniu, zalać sosem i piec 10 minut.

Podawać z ryżem i surówką z kiszonej kapusty.

Sum smażony w piwnym cieście

Składniki:

  • sum (ok. 1-1,5 kg)
  • 3 jajka
  • 2 cytryny
  • 20 dag mąki
  • 1 szkl. piwa
  • sól
  • oliwa do smażenia
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Rybę czyścimy, ściągamy skórę i filetujemy porcjujemy i jeszcze raz płuczemy w zimnej wodzie. Lekko osuszamy z nadmiaru wody, solimy, przyprawiamy pieprzem i skrapiamy z sokiem z cytryny. Odstawiamy na 20-25 minut.

Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy piwo, mąkę i łyżeczkę soli. Ciasto dokładnie mieszamy. Z białek ubijamy pianę, którą dodajemy do ciasta. Dolewamy jeszcze 2 łyżki oleju i dokładnie mieszamy.

Filety obtaczamy w mące, zanurzamy w rzadkim cieście i smażymy na jasnobrązowy kolor na rozgrzanym oleju.

Podajemy z dobrym piwem.

Steki z suma

Składniki:

  • Sum (ok. 2 kg)
  • miód gryczany
  • kwaskowe jabłko
  • sok z cytryny
  • koperek
  • masło
  • sól
  • pieprz cayenne

Sposób przygotowania:

Przygotować steki z suma (odciąć łeb, podzielić rybę w poprzek np. na 3 kawałki, każdy kawałek przeciąć wzdłuż kręgosłupa, usunąć kręgosłup i ości). Steki skropić sokiem z cytryny (niekoniecznie), oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na 30min. Na patelni rozgrzać miód aż zacznie się karmelizować, następnie dodać kawałek masła i obsmażyć steki dwukrotnie obracając.

Jabłko obrać i pokroić w grube plastry. Na drugiej patelni na maśle krótko obsmażyć plastry jabłka. Usmażone jabłka ułożyć na talerzu, posypać posiekanym koperkiem a na to ułożyć porcję ryby.

Usmażone steki i jabłka układać na talerze obficie posypując koperkiem. Przełożyć na talerz posypując koperkiem.