Informujemy, że od dnia 20.09.2017 r. nasze łowisko jest nieczynne.
Dziękujemy wszystkim miłośnikom wędkowania  za wspólny sezon i  zapraszamy w przyszłym roku.

Stawy Rybne Siemień

Gospodarstwo Rybackie
Siemień Sp. z o.o.

ul. Kasztanowa 38
21-220 Siemień
tel./fax 83 354 70 04

Nasze przepisy

Przepisy: Karp

Za najsmaczniejszego uchodzi hodowlany karp królewski. Ma żółtoróżowe, delikatne mięso, dość tłuste, soczyste, o grubych, łatwych do usunięcia ościach. Najsmaczniejsze są niezbyt duże (1,20-1,80 kg) młode sztuki, są bowiem chude i delikatne w smaku. Jest bogaty w składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju organizmu takie jak łatwo przyswajalne białko, kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, witaminy, mikroelementy i fosfor. Ma niewile kalorii. Dobry do smażenia, pieczenia, gotowania, wędzenia i marynowania.

Tradycyjna zupa rybna z Siemienia „Fiucyk”

Składniki:

1,5 kg karpia
Marchew
Pietruszka
Por
Cebula
liść laurowy
ziele angielskie
natka pietruszki
ziemniaki
sól
pieprz
Ewentualnie przyprawa uniwersalna typu „Jarzynka” lub „Kucharek”.

Sposób przygotowania:

Rybę sprawić, pokroić, całość zalać wodą w rondlu, dodać pokrojoną włoszczyznę i przyprawy. Gotować około 25 minut. Następnie rybę wyjąć, obrać z ości, drobno pokroić i wrzucić do rosołu, w którym się gotowała i doprawić.

Ziemniaki ugotować w wodzie i odcedzić. Nakładać po kilka na talerz i zalewać rosołem z rozdrobnioną rybą. Posypać natką pietruszki.

Karp pieczony z czosnkiem i winem

Składniki:

1,5 kg karpia
5 ząbków czosnku
Natka pietruszki
1 szklanki białego wytrawnego wina
Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Karpia sprawić, wypłukać, wytrzeć, natrzeć solą i odstawić na minimum 1godzinę. Do jamy brzusznej włożyć zmielony czosnek i posiekaną natkę pietruszki, zaszyć.

Rybę natrzeć pieprzem i olejem, ułożyć na naoliwionej brytfannie i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180C i piec przez ok 30 min. podlewając często białym wytrawnym winem.

Karp w sosie cebulowo-pomidorowym

Składniki:

1kg filetów z karpia
0,5 - 1kg cebuli
1 l wody
0,5 szklanki octu
0,5 szklanki cukru
1łyżka soli
Koncentrat pomidorowy
0,5 małego opakowania ketchupu
0,5 szklanki oleju
Sól, mąka i olej do smażenia ryby
Przyprawy
Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, 2 łyżki słodkiej papryki i 1 łyżka ostrej.

Sposób przygotowania:

Filety posolić, obtoczyć w mące i usmażyć.

Zagotować wodę z solą, cukrem i przyprawami, dodać cebulę podsmażoną na oleju. Następnie dodać koncentrat, ketchup, paprykę, ocet i olej. Zagotować i ostudzić.

Usmażoną rybę zalać chłodnym sosem i wstawić do lodówki na minimum 6 godzin.

Karp smażony

Składniki:

karp ok.1,5 kg
2 szkl. mleka 3,2% UHT
1/2 cytryny
sól
cukier
majeranek
Do smażenia: mąka, jako, bułka tarta 

Sposób przygotowania:

Oczyszczoną rybę należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą a następnie pokroić w grube dzwonki. Z ryby o wadze ok. 1,5 wychodzą 4 dzwonka plus ogon. Następnie każdy kawałek przekrawamy na pół, najlepiej w taki sposób, by kręgosłup i główne ości pozostały osobno. 

Tak przygotowane kawałki ryby posypujemy obficie solą i układamy w niewielkiej misce. Następnie 2 szklanki tłustego mleka UHT (mleko musi być UHT, aby po dodaniu soku z cytryny się nie zwarzyło) łączymy z sokiem z połowy małej cytryny oraz szczyptą cukru i tak przygotowaną zalewę wlewamy do miski z rybą. Można dodać szczyptę roztartego w palcach suszonego majeranku, który także usuwa z ryby mulisty zapach. Ryba powinna być całkowicie przykryta zalewą. Jeśli przygotowujecie więcej niż jedną rybę, możecie podwoić proporcje zalewy. 

Tak przygotowaną rybę odstawiamy do lodówki na około 12-16 godzin.

Po wyjęciu ryby z zalewy nie należy jej wycierać, tylko delikatnie oprószyć solą i taką wilgotną obtoczyć w mące, jajku i bułce, a następnie usmażyć na rumiano. Po usmażeniu rybę odstawiamy na około 10 minut. 

Karp w galarecie

Składniki:

karp ok.1,7 kg
1 głowa z karpia
3-4 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek pora
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
1 łyżka żelatyny
sól
cukier

Sposób przygotowania:

Karpia czyścimy z łusek i płetw. Odkrawamy głowę i ogon. Rybę kroimy w dzwonka o grubości ok. 4 cm. Do garnka z gotującą się wodą (ok. 2-2,5 litra) wkładamy oczyszczone z oczu rybie głowy i ogon, drobno posiekaną cebulę, pokrojone w plasterki marchewki i pietruszkę oraz ziele angielskie, pieprz i 1 łyżeczkę soli.

Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 45 minut. Po tym czasie wyławiamy z wywaru głowy i ogon i wkładamy dzwonka ryby. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Następnie delikatnie wyjmujemy rybę i układamy ją w głębokim półmisku. Z wywaru wyławiamy marchewkę i pietruszkę. Marchewkę dekoracyjnie ułożyć wokół ryby. 

Wywar przecedzamy przez sito a następnie cebulę która na nim pozostanie przecieramy do wywaru. Próbujemy wywar, który powinien być mocno cebulowy i słodko-pikantny. Jeśli więc cebula nie nadała mu słodyczy (a tak powinno się stać właśnie dzięki przecieraniu jej) to dodajemy szczyptę cukru. Doprawiamy też pieprzem i lekko solimy.  

Po odmierzeniu wywaru powinno nam go zostać około 1,5 litra. W gorącym wywarze dokładnie rozpuszczamy żelatynę i zalewamy nim rybę. Po przestygnięciu wstawiamy półmisek do lodówki i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie galareta powinna zastygnąć. Galareta nie powinna być zbyt twarda. 

Karp smażony w sosie chrzanowym

Składniki:

Karp smażony w kawałkach
Sos:
3 łyżki chrzanu
2 jajka na twardo drobno posiekać
1 szklanka śmietany
1 jabłko starte i pokropione cytryną
Pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Karpia usmażyć, ułożyć na półmisku.

Przygotować sos: ugotowane na twardo jaja drobno posiekać, jabłko zetrzeć na tarce i skropić sokiem z cytryny. Dodać 3 łyżki tartego chrzanu, szklankę kwaśnej śmietany i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przestudzonego karpia pokryć sosem.

Ryba w sosie słonecznikowym

Składniki:

  • Ryba usmażona lub pulpeciki ugotowane w wywarze
  • 1 opakowanie ziarna słonecznika
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 mały słoik majonezu
  • Sól
  • Pieprz
  • Kwaśna śmietana 

Sposób przygotowania:

1 torebka ziarna słonecznika prażymy na patelni i studzimy. Następnie do majonezu dodajemy uprażone ziarno i drobno posiekany czosnek. Wszystko mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli sos jest zbyt gęsty należy dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany.

Rybę ułożyć na półmisku i pokryć sosem.