Nasz udział w Projekcie: SEZON LUBLIN 2017
Spotkanie w Trybunale Koronnym w Lublinie w dniu 04.05.2017 r.
Prelekcja na temat:  
-    historia hodowli ryb słodkowodnych na Lubelszczyźnie
-    Siemień 600 – lecie istnienia
-    hodowla karpia na terenie obecnego Gospodarstwa od XVII wieku.

Relacja z tego wydarzenia dostępna pod linkiem.


 

Stawy Rybne Siemień

Gospodarstwo Rybackie
Siemień Sp. z o.o.

ul. Kasztanowa 38
21-220 Siemień
tel./fax 83 354 70 04

Nasze przepisy

Przepisy: Amur

Amur - ma białe, soczyste, jędrne mięso, średnio tłuste i średnio ościste. Nadaje się do smażenia, duszenia, pieczenia i marynowania.

Amur pieczony w śmietanie

Składniki:

  • Amur ok 1 kg
  • tłuszcz do pieczenia
  • 150 ml śmietany
  • sól
  • pieprz i sok z cytryny do smaku.

Sposób przygotowania:

Rybę ponacinać z obu stron w poprzek na głębokość 1 cm w odstępach 3 cm, posypać pieprzem, skropić sokiem z cytryny i pozostawić w chłodnym miejscu na 30 min. Rybę posolić, ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem i upiec w piekarniku polewając tłuszczem. Pod koniec pieczenia skropić doprawioną śmietaną.

Smażony amur z cytrynowym pieprzem

Składniki:

  • Amur ok 1 kg
  • pieprz cytrynowy
  • sól
  • cytryna
  • 2 jajka
  • mąka 

Sposób przygotowania:

Oczyszczonego amura pokroić w dzwonka a następnie natrzeć solą, pieprzem cytrynowym i skropić sokiem z cytryny. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Obtoczyć w rozkłóconym jajku a następnie w mące. Porcje wrzucić na rozgrzany olej i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Pod koniec smażenia zmniejszyć płomień i dać czas, żeby rybka doszła.