Dnia 7.11.2017 r. odbyło się spotkanie okolicznościowe i prezentacja wystawy „Siemień w starej fotografii” z okazji  obchodów 600-lecia lokacji Siemienia    w Wojewódzkiej Bibliotece Publicznej im. H. Łopacińskiego w Lublinie.
W programie spotkania m.in. udział naszego Gospodarstwa pod hasłem „Ryba z Siemienia to raj dla podniebienia” połączony z degustacją dań z ryb.

Stawy Rybne Siemień

Gospodarstwo Rybackie
Siemień Sp. z o.o.

ul. Kasztanowa 38
21-220 Siemień
tel./fax 83 354 70 04

Nasze przepisy

Przepisy: Okoń

Okoń - ma białe, jędrne, chude mięso. Ma raczej dużo ości - ale większe sztuki - około kilograma nie sprawiają kłopotów w jedzeniu. Najpyszniejszy smażony tylko z solą i pieprzem na maśle. Po prostu pyszna ryba!

Smażone okonie

Składniki:

  • Okonie ok 1 kg
  • 20 dag mąki
  • 3 dag czerwonej papryki
  • 0,4 dag curry
  • 3 dag soli 

Sposób przygotowania:

Okonie należy wypatroszyć, oskrobać, odciąć głowę i ogon, sparzyć wrzątkiem. Rybę posolić i odstawić na godzinę do lodówki.

Okonie obtoczyć w mące wymieszanej z czerwoną papryką i curry. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, ok. 10 minut.

Okoń zalewie octowo-cebulowej

Składniki:

  • 8 filetów z okonia
  • 5 cebul
  • 1 szkl. octu
  • sól
  • pieprz do smaku
  • 150 ml oleju słonecznikowego
  • 20 g mąki

Sposób przygotowania:

Filet z okonia doprawiony solą i pieprzem obtaczamy w mące. Smażymy po dwie minuty z każdej strony.

Przygotowujemy zalewę cebulowo – octową: cebulę kroimy w kostkę, następnie solimy i zalewamy octem oraz olejem. Filety układamy w szklanym naczyniu warstwami, pamiętając o przelaniu warstw zalewą. Całość odstawiamy na trzydzieści minut w chłodne miejsce.