Chcielibyśmy zaprosić Państwa do udziału w VII Grand Prix Lubelszczyzny 2017 w brydżu sportowym par w Parczewie, jako sponsor nagród rzeczowych w postaci pysznych ryb z naszej hodowli.

Turniej odbędzie się w Hotelu Alma, ul. Polna 42 w Parczewie, w godzinach 10.00 - 16.30. Zapisy do turnieju od 9.30.

Stawy Rybne Siemień

Gospodarstwo Rybackie
Siemień Sp. z o.o.

ul. Kasztanowa 38
21-220 Siemień
tel./fax 83 354 70 04

Nasze przepisy

Przepisy: Płoć

Płoć - to drobna ryba, lekko pachnąca błotem. Jej białe i chude mięso jest dość ościste. Najlepsza jest smażona w całości lub zmielona na kotlety.

Gołąbki z rybą

Składniki:

  • 75dkg mięsa z ryby
  • 15 dkg ugotowanego ryżu
  • 3 cebule zarumienione, sól, pieprz,
  • 1 jajko
  • Pasta pomidorowa

Sposób przygotowania:

Mięso z ryby dokładnie przemielić, ryż ugotować a pokrojoną w drobną kostkę cebulę zrumienić na patelni. Przygotowane składniki wymieszać, dodać jajko i doprawić do smaku pieprzem i solą. Farszem nakładać na obgotowane liście kapusty formując gołąbki. Ułożyć w płaskim rondlu jeden obok drugiego, lekko oprószyć solą i papryką, podlać wodą i dusić. Gdy będą gotowe do sosu dodać pastę pomidorową i mąkę rozprowadzoną z wodą. Doprawić do smaku i zagotować.

Kotlety z płoci

Składniki:

  • 1 kg oczyszczonych płoci (bez głów i płetw lub filetów)
  • 1 czerstwa bułka namoczona w wodzie
  • 1 jajko
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 cebula
  • bułka tarta
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • pieprz
  • Sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Rybę mielimy dwukrotnie przez drobne sitko (jeżeli mamy filety wystarczy jeden raz). Przy drugim mieleniu dodajemy bułkę, wcześniej namoczoną wodzie.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na 2 łyżkach oleju do zeszklenia i zmięknięcia. Przestudzoną dodajemy do masy rybnej. Doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką. Dodajemy posiekany pęczek pietruszki, roztrzepane jajko i ok. 2 łyżki bułki tartej. Wszystkie składniki mieszamy i formujemy kotlety. Przy formowaniu można wziąć miseczkę z woda i przed formowaniem kolejnego kotlecika, moczyć ręce w wodzie. Wtedy łatwiej formować i wychodzą ładniejsze kotleciki. Kotlety obtaczamy w tartej bułce. Smażymy na bardzo rozgrzanym oleju, aż zrumienią się z obu stron.