Dnia 7.11.2017 r. odbyło się spotkanie okolicznościowe i prezentacja wystawy „Siemień w starej fotografii” z okazji  obchodów 600-lecia lokacji Siemienia    w Wojewódzkiej Bibliotece Publicznej im. H. Łopacińskiego w Lublinie.
W programie spotkania m.in. udział naszego Gospodarstwa pod hasłem „Ryba z Siemienia to raj dla podniebienia” połączony z degustacją dań z ryb.

Stawy Rybne Siemień

Gospodarstwo Rybackie
Siemień Sp. z o.o.

ul. Kasztanowa 38
21-220 Siemień
tel./fax 83 354 70 04

Nasze przepisy

Przepisy: Leszcz

Leszcz - ma białe, smaczne mięso, niezbyt tłuste, ale raczej ma dużo ości. Można je smażyć, gotować i przyrządzać w galarecie.

Leszcz w zalewie octowej

Składniki:

  • 2 kg. leszcza
  • 2 duże cebule
  • 1 szklanka octu
  • 3 szklanki wody
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ziele
  • listek 

 

Sposób przygotowania:

Leszcza oczyszczamy, smażymy na złoty kolor i układamy w naczyniu. Cebule dusimy na oleju i układamy na rybie. Ocet, wodę, sól, cukier, ziele i listek gotujemy. Gotującą się zalewą zalewamy rybę z cebulą. Danie jest gotowe po około dwóch dniach, aż ryba zmięknie.