Chcielibyśmy zaprosić Państwa do udziału w VII Grand Prix Lubelszczyzny 2017 w brydżu sportowym par w Parczewie, jako sponsor nagród rzeczowych w postaci pysznych ryb z naszej hodowli.

Turniej odbędzie się w Hotelu Alma, ul. Polna 42 w Parczewie, w godzinach 10.00 - 16.30. Zapisy do turnieju od 9.30.

Stawy Rybne Siemień

Gospodarstwo Rybackie
Siemień Sp. z o.o.

ul. Kasztanowa 38
21-220 Siemień
tel./fax 83 354 70 04

Nasze przepisy

Przepisy: Szczupak

Szczupak charakteryzuje się białym, jędrnym, chudym mięsem o bardzo świeżym zapachu. Jest ono jednak suche i ościste. Najlepsze są sztuki młode, dwuletnie, o wadze do 2 kg. Ryba ta ma mocną skórę i dlatego świetnie nadaje się do faszerowania. Można ją też piec, gotować na parze, dusić i smażyć. Znakomicie smakuje przyrządzona po żydowsku (w cebuli i jarzynach).

Szczupak po cygańsku

Składniki:

  • Szczupak
  • 100ml ketchupu
  • 15dkg cebuli
  • 15dkg ogórków konserwowych
  • Zielona natka pietruszki
  • Pieprz
  • Czosnek
  • Musztarda do smaku

Sposób przygotowania:

Szczupaka pokroić na ukośne paski (wcześniej usunąć ości i kości grzbietowe). Posypać przyprawami i zostawić na 30 minut.

Cebulę i ogórki pokroić na paseczki, dodać pietruszkę i wymieszać z rybą. Dodać oliwę i ketchup, jeszcze raz wszystko wymieszać, włożyć do blaszki i piec przez 30 minut.

Szczupak pieczony w słoninie

Składniki:

  • 1 szczupak średniej wielkości
  • 1/2 kg słoniny
  • pęczek świeżych ulubionych ziół np.: cząbru, lubczyku, pietruszki, rozmarynu łyżeczka białej gorczycy sól i pieprz

Sposób przygotowania:

W moździerzu rozcieramy gorczycę z solą i pieprzem. Przyprawami nacieramy rybę z zewnątrz i od wewnątrz. Do brzucha ryby wkładamy umyte zioła. Odstawiamy rybę aby przeszła aromatami ziół (im dłużej postoi przyprawiona tym lepiej). Słoninę kroimy w cienkie, długie plastry. Odrywamy kawałek papieru do pieczenia dłuższy o jakieś 10 -20 cm od naszej ryby. Na środku papieru układamy plastry słoniny jeden przy drugim, a następnie kładziemy na nich rybę i owijamy ją plastrami słoniny. Następnie zawijamy rybę w papier i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy po 15 minut z każdej strony.

Szczupak pieczony z czosnkiem

Składniki:

  • szczupak ok. 2 kg
  • natka pietruszki
  • 2 duże łyżki świeżego tymianku
  • 1 główka czosnku
  • 1 cytryna
  • 1 szklanka octu z białego wina
  • masło
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Sprawiamy szczupaka zostawiając głowę i ogon. Nacieramy solą, pieprzem odstawiamy na ok. 1 godzinę. Na maśle delikatnie podsmażamy czosnek i siekaną natkę pietruszki. Po podsmażeniu łączymy z tymiankiem i 0,5 szkl. octu. Wszystko porządnie wcieramy w środek szczupaka.

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni i pieczemy około 30 minut. Od czasu do czasu polewając resztą octu . Tak przygotowanego szczupaka podajemy w naczyniu w którym był on przygotowywany.